Ringerike ga mening
"GiMening-prosjektet" har gjennomført sin første workshop. Et motivert ungdomsråd i Ringerike, var først ut med å brainstorme interessante spørsmål de ønsker å stille unge i kommunen. Erlend, Nora og Karine ledet arbeidsøkta med sikker hånd.
LEDET ARBEIDSØKTA: Erlend, Nora og Karina leder arbeidet med å gjennomføre workshoper for skoler, elevråd og ungdomsråd. Først ute var Ringerike Ungdomsråd, som hadde mange gode ideer til temaer og spørsmål de ønsker å stille via "GiMening-appen".
Utenforskap, polarisering, rasisme, byutvikling, framtidstro og psykisk helse. Forslag til temaer og spørsmål haglet da Ringerike Ungdomsråd hadde sin første workshop om hvordan de ønsket å bruke dialogverktøyet "GiMening".
Erlend Kåsereff, Nora Prøsch Meier og Karine Jonsrud Pedersen er engasjert for å guide unge brukere av "GiMening-appen". -Siden dette var vår første workshop, var vi litt spente på om folk ville være motiverte for å bidra, smiler Karine. -Det fikk vi et veldig klart svar på! -Det haglet med gode ideer til temaer og spørsmål.
-Det blir spennende å komme i gang med å etablere utvalg, og deretter sende ut spørsmålene. -Ikke minst blir det interessant å få tilbakemeldinger og analysere svarene.
Workshopen på Ringerike ble ekstra spennende ved at "voksenpolitikerne" var tungt representert. Både ordfører Kirsten Orebråten og varaordfører Dag E Henaug deltok på brainstormingen og på gruppearbeidene.
Interessant erfaring
-Det var en interessant erfaring, kommenterte ordfører Kirsten. -Det er nyttig for oss voksne å få en direkte innføring i hva som rører seg og diskuteres blant de unge. -Det kan vi lære mye av, mente ordføreren.
Varaordfører Dag Henaug oppfordret de unge til å benytte anledningen til å legge konstruktivt "press" på politikerne, og til å utfordre med konkrete spørsmål og innspill. -Vi ser gjerne at dere kommer og tar plass i Kommunestyresalen, og stiller spørsmål til ordføreren. -Det har dere full anledning til, understreket Henaug.
Det ble en stor bredde i temaene som ble løftet fram. Det vil ha stor verdi å få fakta på bordet. -Forskjellen mellom å "synse" og vite er stor, mener Erlend Kåsereff, som selv er folkevalgt i Ringerike kommune.
-Gjennom å presentere fakta, er det mye lettere å få ting til å skje, understreket Erlend, som minnet om at poenget med å bruke "GiMening" som et dialogverktøy er å tvinge fram fornuftige forandringer. -Fakta kan sette dagsorden, understreket Erlend.
"GiMening-gjengen" skal nå ut på "turné". Fem kommunener, ungdområd og skoler skal besøkes. Det skal gjennomføres både orienteringsmøter og workshoper, der målet er å drøfte ulike temaer og spørsmål som siden skal sendes ut til ungdommene.
-Noe tematikk vil sikkert være gjengangere, tror Nora,som også er aktiv politiker i Hole kommunestyre. -Mens andre ting ganske sikkert vil være spesielt for den enkelte kommunen, tror Nora.
-Vi håper at en spørsmålsrunde eller to kan stilles i alle kommunene.
-Det kan i så fall gjøre det mulig å avdekke likheter og forskjeller mellom kommunene, avslutter Nora.
Prosjektet er nå "offisielt" i gang, og vi gleder oss til fortsettelsen i Jevnaker, Hurdal, Hamar og Lillehammer kommune.