Forskningsbaserte verktøy
Involvate AS viderefører PostLocals tidligere satsing på utvikling av forskningsbaserte verktøy og metoder for en styrket dialog. Vi kaller konseptet Gi mening. 11 nordiske demokratiforskere har deltatt i jakten på nye og bedre løsninger for dialogen i demokratiske sammenhenger.
MANGE RØDE FLEKKER PÅ KARTET: I 70 år gikk verden i en mer demokratisk retning. For noen år siden snudde noen piler. Flere demokratier viste tegn på tilbakegang, og færre nasjoner gikk i demokratisk retning. Verden har en jobb å gjøre.
"Word Democratic Index" har flere ganger kåret Norge til verdens mest demokratiske land. Vi har politikere som leverer åpenhet og demokrati. Vi har lag og foreninger som driver godt etter demokratiske prinsipper.
Men hvordan lykkes enda bedre? Hvordan skape enda mer engasjement og deltagelse?
I forskningsprosjektet lette vi etter svar. Vi utviklet verktøy og metoder som stimulerer demokratisk dialog. Konseptet kaller vi Gi mening, og dette ble testet i forskningsprosjektet.
Vi gjennomførte forskningsprosjektet i fem kommuner, skoler og ungdomsråd. Prosjektet ble støttet av Forskningsrådet, Fylkesmannen i Oslo og Viken, Innovasjon Norge,Oslofjordfondet, DnBs Sparebankstiftelse og av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)
Prosjektet utforsket hvordan, hvorfor og i hvilken grad verktøyet og metodene i Gi mening engasjerer unge, og hvordan dialogen med unge fungerer i demokratiske sammenhenger. Prosjektet ble avsluttet høsten 2022.
Forskningsprosjektet bygget delvis på et pilotprosjekt som ble gjennomført i 2019, og delvis på Europas største studie innenfor temaet «ung politisk sosialisering». Studien ble gjennomført av Universitetet i Ørebro. Der ble 5000 svenske ungdommer fulgt gjennom fire år. Nøkkelpersoner fra Ørebro deltok også i vår forskning.
Forskningsprosjektet involverte blant annet Hamar, Lillehammer, Hurdal, Jevnaker og Ringerike kommune. Et parallelt prosjekt inspirerte og ungdomsråd og skoler til en bedre og mer demokratisk dialog.
Fakta om forskningsprosjektet
Budsjett: ca 8,3 millioner (Drøyt 12 millioner inkludert det avsluttede pilotprosjektet)
__________________________________________________________________________
Varighet: Fra september 2020 til september 2022
__________________________________________________________________________
Finansiering: Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Oslo Viken,
Sparebankstiftelsen (DnB) og PostLocal AS.
__________________________________________________________________________
FoU-leverandører: 11 forskere fra USN, Universitetet i Ørebro, Center for Borgerdialog, København og Høgskolen i Innlandet
__________________________________________________________________________
Samarbeidspartnere: Ringerike, Jevnaker, Hurdal, Lillehammer og Hamar kommuner, som også inkludert fem Ungdomsråd og fem skoler. I tillegg samarbeidet vi med Fylkesmannen i Oslo og Viken, samt Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) som satt i prosjektets referansegruppe.
Hva skjer nå?
I 2022 ble forskningsprosjektet avsluttet. Involvate AS viderefører nå PostLocals tidligere satsing på utvikling av forskningsbaserte verktøy og metoder for en styrket dialog.
Demokratiet opplever ikke sitt stolteste øyeblikk. Vi tror noe av utfordringene handler om å øke engasjementet og deltagelsen blant flere. Vi må styrke mulighetene for en respektfull og god dialog, og definere nye kjøreregler for denne.
Aktørene kjenner utfordringene og sitt behov. Vi har verktøyene. Sammen kan vi finne gode løsninger for dialog i din kommune eller organsiasjon.
Nå går vi inn i en ny fase og ønsker flere samarbeidspartnere. Ønsker din kommune eller organisasjon å styrke dialogen? Ta kontakt med oss!